Zašto je šafran tako skup i kako se koristi?

Šafran je jedan od najdragocenijih začina na svetu. Njegove crvene stigme i očaravajuća aroma su bukvalno deo legende. Ali šta je tačno šafran? Iako se ovaj začin sve češće traži na našem tržištu, mnogi idalje ne znaju šta da rade sa njim i da li zaista vredi za tu veliku cenu. Evo šta sve treba da znate o njemu:

Odakle potiče šafran?

Ovaj začin potiče od cveta koji se zove “Crotus sativus”. Veruje se da se šafran prvi put gajio u Grčkoj, ali se danas prvenstveno gaji u Iranu, a nešto manje u Maroku i Indiji.

Kakav ukus ima?

Šafran je izuzetno suptilan i mirisan. Blago slatki i luksuzni ukus potpuno je zagonetak pa ga je teško opisati, ali je odmah prepoznatljiv u jelu.

Kako da ga koristim?

Kako biste uštedeli šafran, ali i novac, ovaj začin ne treba direktno stavljati u jela. Prvo treba izmleti dve kašićice šafrana sa kockom šećera ili prstohvatom soli (u zavisnosti od recepta koji pravite). Zatim dodajte ¼ šolje tople vode i pustite da se ohladi. Ovaj živahni eliksir će učiniti vaša jela neodoljivim.

Zašto je tako skup?

Svaki cvet šafrana daje samo tri niti (stigme), a cveti samo jednu nedelju svake godine. Šafran se mora sakupljati ručno, sredinom jutra kada je cveće još uvek zatvoreno, kako bi se zaštitile nežne sigme. Potrebno je oko 1000 cvetova da bi se proizvelo samo 28g šafrana. Zbog toga za kvalitetan šafran treba izdvojiti malo novca. Kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetan šafran, dobro obratite pažnju na boju. On treba da ima jarko crvenu boju, bez žutih ili narandžastih niti.

Gde kupiti šafran?

Pravi iranski šafran možete kupiti u našoj online prodavnici. U našem asortimanu nudimo najkvalitetniji šafran, a možete da birate između pakovanja od 2g ili 5g.

Leave a Comment

Your email address will not be published.