Koje i kakve urme kupovati?

Urme su postale deo naše svakodnevnice. Na srpskom tržištu se trenutno uvozi preko 10 različitih vrsti urme, koje se koriste u domaćinstvu, ali i u brojnim restoranima i poslastičarnicama, koje nude zdravu i vegansku hranu. Međutim, kako da znate da li urma koju kupujete dobra? Ovo su neke stvari na koje treba obratiti pažnju:

Urme se razlikuju po izgledu od vrse do vrste, ali generalno, želite da birate plodove koje su mesnati, sjajni i nisu previše gnjecavi, a imaju lepu zlatnu sredinu. Bore na urmama su u redu, ali izbegavajte plodove koje su osušene do te mere da su tvrde na dodiru.

Iz nekog razloga ljudi na našem tržištu izbegavaju sočne urme. Naročito kada je upitanju Mazafati urma, što je velika greška. Urme koje su sočne spadaju u najkvalitetniju kategoriju, jer je to jasan dokaz da je urma sveža.

Kristalizacija kod urme je takođe prirodan proces, i ne treba izbegavati takve plodove. Ako kupite pakovanje u kojoj je urma malo kristalizovana, znate da ste kupili 100% prirodnu urmu, bez dodatka konzervansa ili drugih hemikalija.

Kandirane urme treba izbegavati u širokom luku! Urme su poznate po svojim zdravstvenim beneficijama, i to ne treba ugroziti dodatkom industrijskog šećera, naročito jer su urme same po sebi slatke, pa im šećer nije ni potreban. Osim toga, šećer se u kandiranom voću koristi i kao konzervans, koji će produžiti rok upotrebe proizvodu, pa kupovinom kandiranog voća rizikujete da kupite stariji plod.

Urma (mislimo na onu svežu urmu), mora da se drži u frižideru. Naročito tokom toplih, letnjih dana. To je osetljivo voće koje se brzo kvari. Stoga ne kupujte urmu u marketima ili zdravim hranama koje urme trže na policama u sobnoj temperaturi, jer ne mogu da garantuju kvalitet.

A koju urmu izabrati? To zavisi samo od Vas i Vašeg ukusa.

Urma Mazafati

Urma mazafati je najpopularnija urma na našem tržištu. Obožavaju je svi sladokusci jer je najslađa urma iz našeg asortimana. S obzirom da je primetno sočnija od ostalih vrsta, ovu urmu rado biraju poslastičari kao sastojak zanimljivim i zdravim poslasticama.

Urma Piarom

Urma Piarom je najluksuznija urma na celom Srednjem istoku. Često je nazivaju i iranskom Medjool urmom. Međutim, za razliku od Medjool vrste, ovo nije industrijska urma. Iako deluje suvlje od urme Mazafati,  i ovo spada u svežu vrstu urme.

Urma Hasui

Hasui je jedna od najprodavanijih vrsta u našem asortimanu. Iako je slatka, iz Irana kažu da ova vrsta urme ne podiže nivo šećera u krvi, zbog čega je tamo biraju dijabetičari.

Urma Kabkab

Ova urma ima najjači ukus od svih. Ako ste ljubitelj urme, ovo će definitivno biti Vaša omiljena sorta. Nije slatka poput ostalih, pa je biramo kao našu omiljenu grickalicu.

Urma Zahedi

Ovo je najnovija urma u našem asortimanu. Ima svetlu boju meda, zbog čega se po izgledu dosta razlikuje od ostalih urmi. Ako volite urmu Mazafati, ovo je vrsta koju definitivno treba da probate.

Urma Sayer bez koštice

Urma Sayer je trenutno jedina vrsta polu-suva vrsta urme. S obzirom da joj je prethodno izvađena koštica, ova sorta se pre svega koristi za industrijske svrhe, kao što su čokoladice, namazi, sokovi i slično.

Leave a Comment

Your email address will not be published.