Urme su postale deo naše svakodnevnice. Na srpskom tržištu se trenutno uvozi preko 10 različitih vrsti urme, koje se koriste u domaćinstvu, ali i u brojnim restoranima i poslastičarnicama, koje nude zdravu i vegansku hranu. Međutim, kako da znate da li urma koju kupujete dobra? Ovo su neke stvari na koje treba obratiti pažnju:
Urme se razlikuju po izgledu od vrse do vrste, ali generalno, želite da birate plodove koje su mesnati, sjajni i nisu previše gnjecavi, a imaju lepu zlatnu sredinu. Bore na urmama su u redu, ali izbegavajte plodove koje su osušene do te mere da su tvrde na dodiru.
Iz nekog razloga ljudi na našem tržištu izbegavaju sočne urme. Naročito kada je upitanju Mazafati urma, što je velika greška. Urme koje su sočne spadaju u najkvalitetniju kategoriju, jer je to jasan dokaz da je urma sveža.
Kristalizacija kod urme je takođe prirodan proces, i ne treba izbegavati takve plodove. Ako kupite pakovanje u kojoj je urma malo kristalizovana, znate da ste kupili 100% prirodnu urmu, bez dodatka konzervansa ili drugih hemikalija.
Kandirane urme treba izbegavati u širokom luku! Urme su poznate po svojim zdravstvenim beneficijama, i to ne treba ugroziti dodatkom industrijskog šećera, naročito jer su urme same po sebi slatke, pa im šećer nije ni potreban. Osim toga, šećer se u kandiranom voću koristi i kao konzervans, koji će produžiti rok upotrebe proizvodu, pa kupovinom kandiranog voća rizikujete da kupite stariji plod.
Urma (mislimo na onu svežu urmu), mora da se drži u frižideru. Naročito tokom toplih, letnjih dana. To je osetljivo voće koje se brzo kvari. Stoga ne kupujte urmu u marketima ili zdravim hranama koje urme trže na policama u sobnoj temperaturi, jer ne mogu da garantuju kvalitet.
A koju urmu izabrati? To zavisi samo od Vas i Vašeg ukusa.