Šafran

Šafran je jedan od najdragocvenijih začina na svetu. Ali šta je tačno šafran? Mnogi i dalje ne znaju šta da rade i da li vredi, s obzirom da je tako skup. Evo šta sve treba da znate:

Začin potiče od cveta koji se naziva crocus sativus – poznat kao “šafran crocus”. Veruje se da je šafran nastao i prvi put se gajio u Grčkoj, ali danas se začin prvenstveno gaji u Iranu, Grčkoj, Maroku i Indiji. 

Šafran je izuzetno suptilan i mirisan. Blago slatki, luksuzni ukus potpuno je zagonetan – teško ga je opisati, ali odmah prepoznatljiv u jelu. 

 

Zašto je tako skup?

Svaki cvet daje samo tri niti (stigme) šafrana i cveti samo jednu nedelju svake godine. Šafran se mora sakupljati ručno i to sredinom jutra, kada je cveće još uvek zatvoreno, kako bi se zaštitile nežne stigme iznutra. Potrebno je oko 1.000 cvetova da bi se proizvela samo 25g šafrana. Da biste bili sigurni da ćete dobiti kvalitetan šafran, pronjuškajte – želite šafran koji pomalo miriše na slatko seno. Takođe bi trebalo da ima sve crvene žigove, bez žutih prašnika.