Đumbir je začinska biljka izrazitih lekovitih svojstava koji je stigao u Evropu nakon krstaških ratova iz Кine i Indije, gde se koristi u medicinske svrhe već sedam milenijuma.
U ishrani se koriste izdanci đumbira, iako se uglavnom govori o korenu đumbira. Đumbir se može konzumirati svež, a na tržište dolazi i suvi, mleveni, rendani đumbir, zatim ukiseljen u sirćetu te ušećereni odnosno kandirani đumbir.
Ušećereni đumbir zadržava svoju lekovitu i nutritivnu vrednost, iako ga treba konzumirati sa merom s obzirom na količinu šećera koju nosi. Jedan komadić kandiranog đumbira tako može nositi od 3 do 5 grama šećera i vrednost od oko 20 kalorija.
S obzirom na to da preporučena količina kalorija dobijenih iz šećera iznosi 100 kalorija za žene te 150 kalorija za muškarce, jasno je da ova poslastica u prevelikim količinama može predstavljati opasnost za zdravlje.
Ipak, kandirani đumbir i dalje je zdravija poslastica od raznoraznih čokoladica, pudinga i sladoleda kojima obično gasimo žeđ za slatkim.
Reviews
There are no reviews yet.